Greta
Reserve

Rezervisite odmah

Greta

Rezervisite

Dolazak: Dolazak
Odlazak: Odlazak
Odrasli:
Deca:

Planina Rtanj

Rtanj je planina koja pripada Karpatskim planinama, a najviši vrh Šiljak (1565 m) predstavlja prirodni fenomen kraškog reljefa. Planina se naglo diže iz ravnice i završava skoro pravilnom kupom, pa mnogi veruju da je i Rtanj piramida slična onima u susednoj Bosni. Rtanj je u podnožju uglavnom sastavljen od peščara i stena, a u višim delovima od krečnjaka. Sa južne strane padovi su blagi i prema podnožju se prostire visoravan koja se lagano spušta ka Sokobanji. Na severnoj strani Rtanj je izrazito odsečen sa oštrim grebenom pri vrhu, te se preporučuje samo iskusnim i obučenim planinarima. Na istočnom kraju grebena, uzdiže se glavni vrh Šiljak. Rtanj je „poznat“ po tome što svoje posetioce muči žeđu. Sva voda otiče kroz krečnjak, ponire, a onda, u nižim delovima, izbija u jakim vrelima po ivici planine. U podnožju se nalaze ledenice iz kojih je moguće izvaditi led koji se formira usled neprekidne promaje koja obara temperaturu u ledenici.

Rtanj je pre svega omiljeno turističko mesto za planinare amatere. Od početka aprila pa do kraja oktobra penjanje do vrha Šiljak organizuju ne samo planinarska udruženja već i obično građanstvo. U zimskim mesecima zbog oštrih klimatskih uslova vrh posećuju samo ozbiljniji planinari. Ljubitelji prirode, avanturisti i planinari ne propuštaju priliku da izađu na vrh Rtnja, sa koga se kad je vedro vide Dunav, Avala, Kopaonik, Stara Planina, Vidin sa delom Bugarske. Zato se kaže da je uspon na vrh Rtnja, izlazak na krov Srbije. Postoji legenda u kojoj se kaže da je na njegovom mestu bio dvor nekog čarobnjaka prepun zlata. U požaru dvor je izgoreo. Zlato se topilo i slivalo niz zidine stvarajući piramidu. Postoje i priče o vatrenim kuglama i zmajevima koje putnik čuje kad dođe u podnožje Rtnja.

Rtanj je poznat po raznim istraživanjima koja su vršena na njemu da bi se utvrdilo da li je nastao prirodnim ili veštačkim putem. “Srpska planina Rtanj centar je vanzemaljskog života i onostranih pojava u celom svetu”, zaključak je Svetskog kongresa UFOloga u Baltimoru 2012. godine! Istraživači energetskih polja tvrde da piramida Rtanj deluje kao sistem koji na neki način apsorbuje negativnu energiju iz okoline i transformiše je u energije koje blagotvorno deluju na ljudski organizam. Najduži krak piramide koji se pruža ka severu dugačak je tri kilometra, jugozapadni je dugačak kilometar i po, dok se krak ka jugoistoku proteže u dužini do 750 metara. Njihov međusobni odnos je 4:2:1, a istovetan se javlja i u razlici nadmorskih visina početnih i krajnjih krakova piramide. Rtanj ima nagib strana identičan onom na piramidi posvećenoj Mesecu u Meksiku, kao i uglove koji se poklapaju sa onima na Keopsovoj piramidi!